25.7.09

e-γνωριμίες

Δεν υπάρχει άνθρωπος πια που να μην ξέρει από υπολογιστές. Να μην έχει facebook, έναν λογαριασμό στο msn και ένα mail στο yahoo.

Είναι πια μέρος της καθημερινότητάς μας. Ολοι λίγο πολύ σερφάρουμε είτε για δουλειά είτε για διασκέδαση. Και ναι καταλήγουμε να περνάμε ώρες ατέλειωτες μπροστά στην οθόνη μας απλά κολλώντας σε κάποια site. Και δεν σηκωνόμαστε εάν το πρόσωπό μας δεν γίνει τετράγωνο από τον υπολογιστή.

Εχει γίνει πια κοινωνικό φαινόμενο (το οποίο έχει παρασυζητηθεί) να κάνουμε γνωριμίες μέσω internet. Και εγώ είμαι μία από αυτές. Ναι μου αρέσει που κάθομαι και χαζεύω στο net. Μου αρέσει να γνωρίζω άτομα και να διαπιστώνω πως μερικά από αυτά ταιριάζουν στην λογική μου και στην διάθεσή μου μερικές φορές. Μου αρέσει που μέσα από το blog μπορώ και λέω σκέψεις και απόψεις για πράγματα που είναι δύσκολο να συζητήσεις με ανθρώπους από κοντά.

Ξέρω πως κανένας δεν βγάζει ακριβώς το "είναι" του παρά μόνο αυτό που θέλει και τον ανησυχεί. Πάντα υπάρχει η προκατάληψη στην πρώτη γνωριμία ότι δεν είναι αυτό που παρουσιάζεται. Αλλά μήπως εσύ είσαι αυτό που γράφεις? Μήπως δεν μας ενδιαφέρει η καθημερινότητα μας σε αυτές τις γνωριμίες παρά μόνο η χαλάρωση, η διασκέδαση ή η συμφωνία σκέψεων και διαθέσεων?

Υπάρχουν οι αγνές προθέσεις σε μία e-γνωριμία αλλά και αυτές που έχουν απώτερους σκοπούς. Αλλά τα πράγματα είναι απλά. Μπορείς άνετα να κρατήσεις ή να διαγράψεις αυτές τις "σχέσεις" με ένα μόνο κλικ. Αν και δεν την θεωρώ σωστή κίνηση, υπάρχουν πολλοί που το κάνουν. Θεωρούν ότι έτσι όλα είναι πιο εύκολα, πιο απλά. Δεν χρειάζεται να προσπαθούν για αυτές τις σχέσεις. Γιατί είναι ένα είδος σχέσης άσχετα αν δεν έχεις προσωπική επαφή.

Είναι μια επαφή που αν βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο μπορείς να δημιουργήσεις μια πραγματική επικοινωνία, μια ουσιαστική "φιλία" ( και το βάζω σε εισαγωγικά γιατί είναι μια έννοια που μεταφράζεται τελείως υποκειμενικά).Και αν το θελήσει κάποιος μπορεί να την προχωρήσει και σε προσωπική.

Ολα είναι στο χέρι μας και στα θέλω μας. Θα υπάρξουν φορές που θα πέσεις έξω στις εκτιμέσεις σου για τον άλλον αλλά αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι. Θα υπάρξουν όμως και φορές που θα εκπλαγείς ευχάριστα από το αποτέλεσμα μιας τέτοιας γνωριμίας.

Ποτέ όμως αυτές οι γνωριμίες δεν μπορούν να συγκριθούν με τις προσωπικές επαφές. Δεν μπορείς να δεις τον άλλον, να τον ακούσεις, να καταλάβεις με ποιο ύφος μιλάει. Στον γραπτό λόγο υπάρχουν παρεξηγήσεις και αυτό είναι ένα εμπόδιο σοβαρό. Βέβαια με καλή θέληση και επικοινωνία ξεπερνιέται, το θέμα είναι πόσο θέλουμε να ασχοληθούμε.

Και σε όσους λένε ότι αυτοί που κάνουν e-γνωριμίες είναι αντικοινωνικοί έρχομαι εγώ και απαντάω πώς δεν είναι έτσι. Ολοι έχουμε την προσωπική ζωή μας, τις προσωπικές μας επαφές και απλά μεγαλώνουμε τον κύκλο γνωριμιών μας στο net. Γιατί εδώ μέσα υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι που αξίζει να γνωρίσεις

8 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω..

μάλιστα, όταν ξεκίνησα το μπλόγκ μου πρίν απο 7 μήνες πείπου, είχα ελάχιστους αναγνώστες-φίλους..

τώρα έχει ανοίξει ο κύκλος και λυπάμαι για όσους δεν θυμάμαι (έχω κια κάποια ηλικία) ή όσους δεν προλαβαίνω να επισκεφτώ..

ότι είναι ο έξω κόσμος, είναι και στο νετ..
έχει τα καλά του και τα κακά του..

καλό ξημέρωμα εύχομαι..

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ είπε...

Κι εγώ συμφωνώ!... Αν και αλλιώς είναι η προσωπική επαφή, δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικές σχέσεις ("φιλίες") με αυτούς που γνωρίζουμε μέσω της οθόνης...

She είπε...

Συμφωνώ ότι μπορείς να γνωρίσεις αξιόλογους ανθρώπους στο Ιντερνετ, εξάλλου έχουν αλλάξει πλέον τα δεδομένα..παντού βρίσκεις αξιόλογους και μη..

Λερναία Υδρα είπε...

Οταν ξεκινάς τέτοιου είδους επικοινωνίες τα περιμένεις όλα, και τα καλα και τα άσχημα. Προσωπικά πάντα δίνω ευκαιρίες στους άλλους μέχρι να μου δείξουν ότι όντως αξίζουν ή δεν αξίζουν.
Την καλημέρα μου σε όλους σας...

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Η θετική πλευρά τούτων των γνωριμιών είναι πως δε σε τράβηξε το ...σταυροπόδι της κυρίας ή το after shaving του κυριούλη, αλλά το πνεύμα, το χιούμορ, ο τρόπος του εκφράζεσθαι γενικότερα.
Καλή σου εβδομάδα,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

BUTTERFLY είπε...

Ετσι ειναι ακριβως! Και μαλιστα ειναι μαγικο να νοιαζεσαι και να ενδιαφερεσαι και να ανταλασσεις αποψεις με ανθρωπους που δεν εχεις δει ποτε...νομιζω οτι ξεπερνιεται με αυτο τον τροπο το τριπακι της "πρωτης εντυπωσης" και της εξωτερικης εμφανισης, του κλικ που λεμε...περναμε λοιπον νομιζω σε ενα πνευματικοτερο σταδιο επαφης, οπου η σωματικη επαφη χανει τη συναμη της και η σχεση γινεται κυριως εγκαφαλικη και ψυχικη και αρα πιο αγνη και γνησια και ουσιαστικη!

Ianos είπε...

Καλησπερα!
Εγω αυτο που εχω να πω απο την μεχρι τωρα πειρα μου ως χρηστης του ινερνετ και ως blogger τον τελευταιο χρονο ειναι οτι ακομα και διαδικτυακα κατα κανονα εχουμε την ταση να "πεφτουμε" πανω σε ανθρωπους που εχουμε κοινους κωδικες ,αξιες και επιπεδο...
Τουλαχιστον αυτο εχω βιωσει εγω οταν γνωρισα απο κοντα τους ανθρωπους που συνομιλουσα μεσω του blog μου...
Αυτο που αντικρυσα ηταν μακραν υπερανω των προσδοκιων μου...
Ισως ομως παλι να ημουν και απλα απο τους τυχερους της υποθεσης...
Αν και θελω να πιστευω πως οχι..

Λερναία Υδρα είπε...

Φύρδην-Μίγδην:
Έτσι ακριβώς είναι...Δεν υπάρχει η πρώτη εντύπωση της εξωτερικής εμφάνισης. Στοχεύουμε κατευθείαν στην ουσία του είναι του συνομιλήτη μας..

Πεταλουδίτσα μου:
αν διάβαζα, πριν ξεκινήσω την ιστορία με το blogging, την λέξη μαγικό για μια τέτοια επικοινωνία μη προσωπική θα ήμουν μάλλον αντίθετη και δύσπιστη.. αλλά τώρα που το βιώνω προσωπικά τολμώ να πω ότι κολλάει γάντι αυτός ο χαρακτηρισμός..

Ιανέ:
ακόμα δεν έχω φτάσει κάποια ιντερνετική επαφή σε προσωπική.. Στην παρούσα φάση η προσωπική μου ζωή τρέχει με χίλια και δεν μπορώ να "επενδύσω" σε μια νέα σχέση..;Αλλωστε δεν έχει κάτσει και η σωστή στιγμή (αν υπάρχει) για ένα τέτοιο βήμα. Εύχομαι όμως όταν το κάνω, να σταθώ το ίδιο τυχερή με σένα..


Προς το παρόν είμαι πολύ χαρούμενη που επικοινωνώ με ανθρώπους σαν εσάς έστω και με αυτό το μέσο...

Την καληνύχτα μου..